mandag den 21. april 2008

Tak, Lars Barfoed

Læs Lars Barfoed's interessante forslag i Berlingske -  bl.a. forslag om reduktion af efterløn og børnecheck, afskaffe fastfrysningen af ejendomsværdibeskatningen for ældre, samt øget brugerbetaling - altsammen med målet at få skatten på arbejde sat ned og undgå en eksplosion i offentlige udgifter.

De fleste øvrige partier reagerer på automatpilot og slår syv kors for sig.

Men Lars Barfoed har en utrolig vigtig pointe: Velfærdsrettigheder har det med at blive "velerhvervede" og dermed urørlige, også længe efter at de har udtjent deres oprindelige funktion.

Efterlønnen blev eksempelvis til for at skaffe plads til unge i en situation med enorm ungdomsarbejdsløshed - idag betyder ordningen at vi betaler mange arbejdsdygtige for at trække sig tilbage i en situation med mangel på arbejdskraft. Hvor logisk er lige dét?

Mange andre ordninger har ligeledes haft deres besøgelsestid, men svage politikere tør ikke pille ved dem.

Problemet er, at velfærdssamfundet ikke kan udvikle sig, når det samtidig skal finansiere alle fortidens forældede ydelser, vedtaget af tidligere generationers politikere i helt andre samfundsmæssige sammenhænge.

Efterløn, børnecheck osv. repræsenterer den værste form for omfordeling - dén fra middelklassen og til middelklassen, hvor staten blot agerer fordyrende mellemled.

Erstat dog disse forældede ydelser med reelle skattelettelser. Lad pengene blive i borgernes lommer. Og lad omfordelingen gå til de trængende, ikke til middelklassen selv.

Ingen kommentarer: