mandag den 7. april 2008

Kulturkrise?

Det er en kulturkrise. Det er kulturen, det er galt med, ikke kapitalismen. 
Fra kronik i Berlingske Tiden 10. august 2004 af af Jean Fischer, Kultursociolog under titlen "Der er brug for kvalificeret konservatisme"

Har vi, forstået som Danmark og i bredere forstand Vesten, dét - en kulturkrise?

Jeg er nødt til at svare ja. 

100 års tæppebombning med kulturradikal civilisationskritik har desværre haft sin effekt. 

Opdragelsen til, at "alle kulturer er lige gode" har haft en nihilistisk effekt, for når alt er lige godt, er ingenting godt.

Lad mig nævne krisen i den danske folkeskole, hvor Pisa-undersøgelserne viste, at verdens dyreste folkeskole faldt fuldstændigt igennem i forhold til resten af Europa. En folkeskole, som nyuddannede lærere iøvrigt flygter fra, fra mangelfuld ledelse og fra autoritetstabet i forhold til elever og forældre...

Er folkeskolens krise i virkeligheden symptomet på en meget bredere kulturkrise?

Jeg er tilbøjelig til at mene det. De kulturradikale er trådt i baggrunden i dag, men meget skade er allerede sket:

En kulturkamp er i gang i Danmark, i Europa, i Vesten, en kamp om vores kulturelle identitet. Efter kampen imod nazismen og kommunismen, som vi vandt, men med kolossale ofre, skal vi finde kræfterne til et tredje slag imod en ny totalitær ideologi, den radikale islamisme.

For at vinde kampen er vi nødt til at tro på egne værdier, altså gøre det stik modsatte af hvad det kulturradikale undervisningssystem indoktrinerede os til.

Som oplyste mennesker skal vi tvivle på alt, bare ikke på os selv og vores egne værdier.

Her har vi som konservative en særlig rolle at spille: Vi må genvinde det tabte stykke for stykke. Vi må genskabe historiebevidstheden hos de generationer som rundbordspædagogikken frarøvede den danske historie. Vi må genopdage perlerne fra den danske kulturarv og samtidig styrke samtidskulturen endnu mere. 

Man siger krise betyder udvikling. Jeg da ser heldigvis også nogle gode tegn. Pisa undersøgelsen viser fremgang hos danske elever. Kulturministerens kanon'er har sat spot på den danske kulturelle skatkiste. 

Men det er ikke nok. Skal krisen overvindes, kræver det mandshjerte til at kæmpe kulturkampen hele vejen, og den er slet slet ikke overstået endnu.

Ingen kommentarer: