søndag den 13. april 2008

Fra Burke til opgøret med 1968

Historisk opstod konservatismen som reaktion på den Franske revolution - nemlig ved Burkes berømte opgør med revolutionen, som startede med idealerne om frihed, lighed og broderskab, men endte i blodbad og opløsning af de selvsamme værdier de revolutionære havde kæmpet for.

Der er en slående parallel til 1968 og så vores tids nye borgerlige modstand imod de kulturradikale opløsningstendenser, som tiden op til regeringsskiftet i 2001 indebar.

Konservatismens mission i dag er under udfordringerne fra de kulturradikale, socialisterne, islamisterne og alle andre samfundsomvæltende kræfter, at sikre den sociale balance og holde fast i de værdier, som har bragt Danmark så langt.

Individets frihed er en væsentlig del af denne balance, men ikke alt. Konservatisme handler også om at bevare de fælles ressourcer i samfundet intakte - miljøet, kulturen, dannelsen.

Jeg tror altid samfundet vil være under pres fra revolutionære kræfter af den ene eller anden type. Da nazismens faldt, dukkede kommunismen op. Da kommunismen faldt, dukkede islamismen op.

På den led tror jeg vi Konservative kommer til at kæmpe en evig kamp for bevarelsen af det gode i samfundet, imod stadig skiftende totalitære fjender. Det betyder dog langt fra, at kampen er håbløs. 

For selvom anti-demokratiske kræfter indimellem ser ud til at få vind i sejlene, så viser historien, at der altid kommer en folkelig modbevægelse.

Det handler nemlig om værdier, og vores borgerlige værdier er i sidste ende de stærkeste - det er de værdier danskerne vil have.

4 kommentarer:

Anonym sagde ...

Det er meget glædeligt at se, at et partimedlem er så bevidst om den ideologiske arv og ideologiske aspekter af realpolitiske emner - en fornøjelse.

Jeg vil følge lidt med fremover...

Kristian Vinter sagde ...

Jacob, tak, det glæder mig!

Måske vil dette indlæg også interessere dig, om konservatismen som anti-ideologisk bevægelser:

http://borgeren.blogspot.com/2008/03/det-konservative.html

Der er brug for mere diskussion af, hvad det vil sige at være moderne konservativ, hører gerne mere fra dig - og fra andre blog-læsere!

Anonym sagde ...

Hej Kristian,

Ja, meget enig i, at der er brug for mere debat om konservatismen. Og dejligt at se, at du allerede havde skrevet et godt indlæg om det anti-revolutionære aspekt.

Jeres fritænkere er også en from for debat-klub, er det korrekt opfattet?

Jeg ser frem til kvalificerede politiske debatter i fremtiden, vi støder nok ind i hinanden ved lejlighed.

/ Jacob Hedegaard
Næstformand for KU

Kristian Vinter sagde ...

Hej Jacob

Du kan læse mere om fritænkerne her:

http://fritaenkeren.blogspot.com/

mange hilsener

Kristian