lørdag den 26. april 2008

globaliseringen kræver stærke stater

”Minimalstaten”, forstået som afskaffelsen af alt offentlig service bortset fra politi, retsvæsen og militær, er der mig bekendt ingen eksempler på er blevet indført noget sted.

Som konservativ mener jeg da også det ville være en utrolig dårlig idé. Konservative har altid støttet en stærk stat. Derfor er mange af venstrefløjens hyppige udsagn om borgerlige som slet skjulte ideologiske modstandere af den offentlige sektor det rene vrøvl.

Tværtimod er der blandt borgerlige gennem de sidste 10-20 år sket en stigende anerkendelse af, at globaliseringen kræver stærke stater, og at vores store offentlige sektor ikke hæmmer, men tværtimod på mange måder understøtter Danmarks konkurrenceevne.

Når det er sagt, må det dog ikke blive et tabu at stille spørgsmålstegn ved især flexibiliteten og omstillingshastigheden i den offentlige sektor.

Et godt eksempel:

Det store fald i antallet af ledige i Danmark har ikke medført en tilsvarende reduktion i antallet af ansatte i beskæftigelsessystemet, som har med de ledige at gøre. Derfor er der i dag kun otte ledige per ansat i beskæftigelsessystemet, hvorimod de ansatte i 2004 kunne håndtere hele 16 ledige hver, skriver Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening.

Ifølge Asbjørn Sonne Nørgaard, professor ved Center for Velfærdsforskning på Syddansk Universitet, er udviklingen helt klassisk for offentlige bureaukratier.

"Det er som i andre offentligt finansierede driftsområder, der får mindre at lave. Det er ikke let at nedjustere antallet af ansatte i systemet, der selv er systembevarende. Og politikerne har ikke tilpasset systemet, mens behovet blev mindre," siger Asbjørn Sonne Nørgaard til Agenda.



I en privat virksomhed havde konkurrencesituationen automatisk sørget for, at en halvering af arbejdsmængden havde ført til en tilsvarende reduktion i medarbejderstaben, men det sker ikke automatisk i den skattefinansierede offentlige sektor.

Dét er der brug for modige borgerlige politikere til at sørge for sker.

Ingen kommentarer: