lørdag den 29. marts 2008

Kapre borgerlige midter-stemmer

I en nylig kronik i Berlingske diskuterede valgeksperterne Kenneth Thue Nielsen & Peter Mose muligheden for Konservativ fremgang gennem ved generationsskifte i ledelsen at kapre flere såkaldt "grønne" midtervælgere.

"Hvis Connie Hedegaard overtager magten, så er det et midtersignal, der virkelig batter noget. Hun er profilen, der ikke blot vil kunne støvsuge hjemløse på midten, men sågar også en del af dem, der stemte på SFs Villy Søvndal, og stoppe hans flanør-agtige succesbølge. Vinder Lene Espersen derimod magtkampen hos K (det peger pilen i øjeblikket på), så er det et signal om, at de klassiske, konservative vi-forhøjer-strafferammen-dyder fortsætter med uformindsket styrke. Og det tænder de grønne borgerlige vælgere ikke på. Men her er kaninen: Lene Espersen kan lave en »feminin Fogh«. Hun kan – som Fogh gjorde fra 1998 og frem – slippe af sted med at bevæge sit parti ind mod midten, fordi ingen kernevælgere tvivler på hendes konservative (og hans liberale) værdier, når det kommer til stykket."

Jeg synes nu denne modsætning mellem vores to kommende velkvalificerede formandskandidater virker søgt. Personligt er jeg ikke i tvivl om Connie Hedegaard's konservative værdier, få har som hun formuleret en nutidig konservativ vision, f.eks. hendes udmelding på landsrådet i Herning:

»Vi skal være partiet, som tør sige nej til nye ønsker om gode gaver. Vi skal gå til valg på at tage noget fra nogen, som en manifestation af, at vi ikke bare kan blive ved med at fylde på og fylde på uden, at vi nogenside tager noget væk... Vi kan ikke bare blive ved med at fylde på velfærdssamfundet. Det kan man gøre, når der er vækst i samfundet, men en eller anden dag risikerer vi, at så er der ikke lige så meget vækst at fordele. Og det vil være i en situtaion, hvor vi samtidig mangler hænder. Derfor skal politikere tænke, at velfærd er ikke bare at give til dig og dig og dig. Indimellem skal de mange forskellige former for velfærd også prioriteres.«

Jeg hører en sand konservativ tale her - ligesom Lene Espersen - jeg ser ikke store ideologiske forskelle mellem de to, og begge vil kunne blive fremragende ny formand.

Ingen kommentarer: