torsdag den 25. september 2008

Spørg ikke hvad dit land kan gøre for dig...

... , men hvad du kan gøre for dit land."

Jeg er netop vendt hjem fra Washington DC, som jeg har besøgt for første gang.



Jeg skal spare blog-læserne for turistbeskrivelserne, men størst indtryk gjorde besøget på Arlington helte-kirkegården, hvor Kennedy'erne ligger begravet, og hvor JFK-citatet, som vist på billedet ovenfor, er mejslet ind i sin fulde ordlyd:

And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country.

My fellow citizens of the world: ask not what America will do for you, but what together we can do for the freedom of man.

Finally, whether you are citizens of America or citizens of the world, ask of us the same high standards of strength and sacrifice which we ask of you. With a good conscience our only sure reward, with history the final judge of our deeds, let us go forth to lead the land we love, asking His blessing and His help, but knowing that here on earth God's work must truly be our own.


JFK var en politiker, der turde stille krav til borgerne, som ikke leflede for de lavere instinkter, men formåede at sætte borgerens egen hverdag i relief. At borgerens tilvalg og fravalg, ofre og indsats, har konsekvenser, for ens eget land, for menneskets frihed.

Og at den gode samvittighed er eneste sikre belønning for at være en god borger - både for sin nation og som verdensborger.

Det er store krav at stille, når belønningen er så usikker, men den måde JFK sagde det på, inspirerede millioner til at sætte sig selv lidt til side, og fællesskabet i centrum.

Det kunne vi også godt bruge mere af i dag. Tiden med krig mod terror, med økonomisk krise, med energikrise er ikke en tid, hvor man først og fremmest skal tænke på sig selv, men mere på hvad man selv kan gøre for at bidrage til bevarelsen af de nationale og internationale fællesskaber, som er så hårdt under pres.

Ingen kommentarer: