fredag den 11. juli 2008

En krise, men ikke en systemkrise

Den økonomiske krise i Danmark og i verdenssamfundet mærkes stadig hårdere – de stigende mad- og benzinpriser, de faldende boligpriser. I dag kom så endnu et bank-kollaps, Roskilde Bank.

Med mine 40 år er jeg gammel nok til at huske sidste store krise – 70’erne – og hvor langt og sejt et træk landet måtte igennem for at få økonomien tilbage på ret kurs igen under den Konservative ledelse af landet i 80’erne.

Jeg husker krisen i 70’erne som en uventet mavepuster efter de sorgløse 60’ere, og også denne gang er det, som det kommer bag på os, at de gode tider, som nu har varet stort set uafbrudt siden starten af 90’erne, ikke varer ved.

Men hvorfor? Frie markedssamfund er kendetegnet ved periodiske opgangs- og nedgangstider. Det er markedets indbyggede dynamik, som bevirker at gradvist opbyggede skævheder mellem udbud og efterspørgel korrigeres – nogle gange blødt og umærkeligt, andre gange voldsomt og dramatisk.

Med andre ord – hvad vi oplever, er en krise, men det er ikke, som visse venstreintellektuelle er begyndt at hævde – kapitalismens krise, en systemkrise. Tværtimod er krisen et tegn på systemets sundhed, på markedernes indbyggede evne til at korrigere sig selv, når visse ubalancer er blevet for store.

Løsningen er derfor ikke den traditionelle venstreorienterede recept – mere regulering, mere stat, mindre privat. Dét prøvede Anker Jørgensen som bekendt i 70’erne, med fatale resultater.

Løsningen er at lade markedet korrigere sig selv i fred og ro, sådan som det så småt er ved at ske nu, at lade markedet finde en ny balance.

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

"Løsningen er derfor ikke den traditionelle venstreorienterede recept – mere regulering, mere stat, mindre privat."

Det synes jeg du skulle sige til din Finansminister, som holder de offentlige budgetter i så stram snor at de lokale kommunale politikere ikke har mulighed for at agere på noget som helst.

Beklager at måtte skuffe dig, men VK-regeringen har med støtte fra det højreekstremistiske Folkeparti har da om nogen kørt statsreguleret økonomisk politik. Som oftest til fordel for de rigeste 10 % af befolkningen.

Det er det der med at se splinten i andres øjne, men ikke bjælken i sit eget.

MVH Michael

Kristian Vinter sagde ...

Hej Michael

De Konservative har ikke 90 mandater.

Jeg vil gerne støtte mere kommunal selvstyre, f.eks. ved at ændre den urimelige udligningsordning, som lige nu opsuger op til 100% af vækstkommunernes merprovenu.

Og når det gælden krisen - så er det altså kun private virksomheder og private borgeres initiativ og arbejdsindsats som kan hjælpe os videre - ikke mere af den fortærskede socialdemokratiske omfordelingsmaskine.

mvh. Kristian