onsdag den 9. juli 2008

Den dummeste politiske beslutning nogensinde

Med ni års forsinkelse fortryder Svend Auken nu to ting:

  • At SR-regeringen i 1999 "pillede" ved efterlønnenen
  • At SR-regeringen samtidig i 1999 sætte pensionsalderen ned fra 67 til 65 år.

Jeg kan roligt slå fast, at jeg er enig i det med pensionsalderen. Hvad angår efterlønnen burde Svend Aukens fortrydelse snarere gå på, at han overhovedet indførte den.

Men for nu at kommentere på pensionsalderen, så fristes jeg til at citere professor ved Institut for Økonomi, Politik og Forvaltning ved Aalborg Universitet, Per H. Jensen

'Da man i 1999 nedsatte folkepensionsalderen fra 67 til 65 år, var det det dummeste, som danske politikere nogensinde har gjort'.

Det er glædeligt, at ledende socialdemokrater nu kommer til nogenlunde samme erkendelse.

Mogens Lykketofts søforklaringer om, at man i 1999 ikke kunne forudse udviklingen i middellevealderen, er derimod helt ubrugelig.

Faktum er, at allerede dengang gav sænkningen af pensionsalderen et helt forkert signal til borgerne om, hvornår man bør trække sig tilbage.

Siden er konsekvensen af den "dummeste politiske beslutning nogensinde" blevet endnu værre:

Den giftige cocktail af tidlig pensionering og muligheden for efterløn til borgere, som slet ikke behøvede trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, har efterhånden fået dansk økonomi til at gå i stå på grund af arbejdskraftmangel.

Vi har som samfund ikke råd til at leve med de fatale konsekvenser af SR's fejldispositioner.

Pensionsalderen må op, og efterlønnen afskaffes.

Tænketanken CEPOS har fornyligt beregnet, at der ville komme 200.000 flere i arbejde, hvis vi gik tilbage til 67 år som pensionsalder og afskaffede efterlønnen.

Vi kunne godt bruge 200.000 ekstra par hænder på det danske arbejdsmarked.

Det er ikke et spørgsmål om ideologi, men om sund fornuft: Skal Danmark ud af krisen, må alle borgere, som kan arbejde, også gøre det - uanset alder. Den luksus at lade staten betale raske og rørige for at trække sig tidligt tilbage, hører en svunden tid til, og jo før politikerne indser dette, jo bedre.

Ingen kommentarer: