torsdag den 1. april 2010

Det offentlige - dæksmændene på Titanic

Trods den mest alvorlige krise i en menneskealder, er der stadig intet det tyder på, at danskernes appetit på "velfærd" mindskes blot en tøddel: Finansministeriet har for nyligt vurderet, at offentlige udgifter vil stige fra 50,9 pct. af BNP sidste år til 56,5 procent i 2010 – det højeste niveau nogensinde.

56.5 %....

Og ikke finansieret af reel produktion, men af ren og skær gældsætning.

Samtidig slår især opposition, men til en vis grad desværre også regeringen syv kors for sig, når nogen overvejer, om man ikke skulle "justere" (for hvem tør bruge udtrykket "nedskære") den offentlige sektor nedad i samme omfang, som den private sektor gennem krisens 1,5 år har fået hugget 5-10% af både indtjening og beskætigelse.

Men, man behøver ikke være økonom for at se, at det ikke hænger sammen.

Vi er som nation faretruende tæt på at færde vel ned i den berømte afgrund, hvis ikke ansvarlige politikere tager udfordringen op: 56.5 % af BNP til det "offentlige" er grotesk højt for et land der stadig kalder sig et "liberalt demokrati".

Midt i alle krisers moder synes diskusionen om "mere velfærd" mere og mere som dæksmændene, der diskuterer hvor stolene skal stå, alt i mens Titanic går ned.


Ingen kommentarer: