lørdag den 21. februar 2009

Krise frem til 2020'erne?

Det er som om alvoren er ved at gå op for os. At krisen er virkelig.

Og så alligevel ikke. Vækstpakkerne som fordeles med rund hånd over alle verdens økonomier, ledsages nemlig for mig se af en urealistisk forventning om at være et "quick fix", en hurtig indsprøjtning af penge, som vil få det onde til at gå væk hurtigt, så vi kan komme tilbage til "normale" tilstande. Mange forventer, at det værste vil være ovre om allerede 1-2 år.

Det kommer ikke til at ske.

De få eksperter, som har taget sig tid til at studere de øknomiske cykler i mere langtsigtet perspektiv, f.eks. Harry S. Dent, forudser, at krisen tværtimod vil vare til et stykke ind i 2020'erne. De baserer det på demografi, teknologi, forbrugsmønstre - og alle indikatorer peger nedad.

Hvad betyder det politisk - i Danmark, her og nu? For mig at se, må politikerne som lige nu har travlt med at vise "handlekraft" gennem diverse vækstpakker, hvis effekt er tvivlsom, begynde at forberede befolkningen på, at så godt som vi har haft det i de sidste 5-10 år kommer vi ikke til at få det igen, ikke i denne generation i hvert fald.

Vi har levet over evne, og både det offentlige og de private husholdinger kan lige så godt indstille sig på dette faktum.

Det er ikke sjovt for nogen politiker at sige, at hårde tider venter forude, og at de ting man gør for at forhindre dette, ikke nødvendigvis virker.

Men det er sandt, og nogen må fortælle sandheden.

Denne krise går ikke over om 1 eller 2 år. Friværdiernes og aktiefesternes tid er ovre. Der venter os istedet årtier med hårdt arbejde og beskedent afkast - oveni klimaudfordinger, energiproblemer og globale geopolitiske omvæltninger.

De, som lover jer en hurtig vej ud - tro dem ikke.

Ingen kommentarer: